Workshop kaas maken € 40,00
Workshop kaas maken
€ 40,00 (incl. BTW)
Je leert stap voor stap hoe je kaas maakt. Het eindresultaat is een echt kaasje, dat je mee naar huis mag nemen, zodat je er ook anderen van kunt laten genieten.
De traditie van zelf kaasmaken bestaat al eeuwen lang. Kaas maken is in feite niets anders dan melk omzetten in een houdbaar en verhandelbaar product. De laatste honderd jaar is het ambacht van kaas maken steeds meer overgenomen door grote fabrieken. Op een beperkt aantal boerderijen in Nederland wordt nog echte boerenkaas gemaakt. En tijdens de workshop kaas maken krijg jij een uniek kijkje in de boerenkeuken en leer je het ambacht van kaas maken zoals boeren dat al eeuwenlang van generatie op generatie overdragen.
Programma: | ||
13:30 uur |
Ontvangst met koffie & thee en een lokale lekkernij. |
|
De boer en boerin stellen zich aan je voor en vertellen wat over zichzelf en hun bedrijf. |
||
14:00 uur | Uitleg van het programma. | |
Gelegenheid om jezelf de echte kaasmaak-outfit aan te meten. |
||
14:15 uur | Kaas maken | |
We gaan kaas zelf maken van een mengsel van de koude avondmelk en de nog lauwe ochtendmelk. Deze worden bij elkaar gedaan en verwarmd tot ongeveer 30°C. Vervolgens gaan we het zuursel, de salpeter en het stremsel toegevoegen. |
||
15:00 uur | Pauze | |
Het duurt wel een half uurtje voordat de melk voldoende dik is om te kunnen snijden met een mes.Tijdens dat half uurtje nemen we even pauze en draaien we een filmpje en vertellen we een verhaal over de boerderij, haar historie en het eeuwenoude ambacht van kaasmaker. | ||
15.30 uur | Het snijden van de kaas | |
Na een half uur kunnen we gaan snijden. Boven de tobbe hangt een installatie waaraan een heleboel messen hangen. Deze installatie draait rondjes boven de tobbe. De messen snijden dan de dikke massa in stukjes. Deze kleine stukjes heten ‘wrongel’ en vormen de grondstof van de kaas. Bij het proces komt er een geel-groene vloeistof vrij, wei genaamd. Deze wei wordt niet weggegooid maar wordt gebruikt als grondstof voor andere producten maar ook de kalfjes op de boerderij drinken het graag. De wrongel voor onze eigen kaas wordt gewassen met water van 80°C. Er wordt zoveel water bij gedaan totdat de temperatuur van de wrongel en de wei in de tobbe een temperatuur van 32°C heeft bereikt. Dit proces wordt herhaald, totdat de wrongel rijp is. De wrongel is rijp als het aanvoelt als rijstkorreltjes. Als je een kruidenkaas wilt maken, is dit het moment om de kruiden toe te voegen. |
||
16.00 uur |
Rondleiding over de boerderij |
|
We laten de kaas nu even rusten en gebruiken deze tijd voor een rondleiding over de boerderij. | ||
16.30 uur | Het persen van de kazen | |
Na de drie kwartier wordt de wrongel in het kaasvat gedaan, en onder de pers gezet. Dan staat de kaas ongeveer drie kwartier onder de pers, dan worden de kazen gedraaid en wordt er een merk opgelegd. Hierna wordt de kaas omgedraaid en weer onder de pers gezet en aan de andere kant geperst. | ||
17.00 uur | Borrel en kaasproeverij. | |
Terwijl onze kazen onder de pers liggen, gebruiken wij de tijd om te genieten van een heerlijke kaasproeverij, begeleidt met 1 heerlijk glaasje wijn of port. Uiteraard krijg je je eigen kaas mee naar huis. Na 7 dagen is deze eetbaar. |
||
17.30 uur | Einde van een Buitengewoon uitje | |
Brochure Reserveer nu Snelle offerte Beschikbaarheid
Tevredenheid: 10 stemmen.
- Algemeen oordeel:
- 9.2
- Vriendelijkheid boer & boerin:
- 10.0
- Aanbevelingspercentage:
- 100.0%
- Aantal metingen
- 10
Gastenboek
-
2011-09-1 door Kaashandel Arjan Griffioen geplaatst
hele leuke en leerzame middag gehad! -
2011-09-1 door Kaashandel Arjan Griffioen geplaatst
Hartelijk bedankt voor de hele leuke middag, het was erg leerzaam -
2011-09-1 door Kaashandel Arjan Griffioen geplaatst
Het was een zeer leerzame en gezellige middag. Wij verkopen zelf kaas op diverse markten in Zuid Holland en het was goed om een keer zelf kaas te maken. We weten het wel uit een boekje maar in het echt is toch net even anders. Holland Kaascentrum -
2011-08-1 door Anoniem geplaatst
We hebben een onvergetelijke middag gehad. Super gezellig en perfect verzorgd door de gastvrije boer en boerin. Een topdag!