Boerderijuitje.nl

Lees hieronder het persbericht van de geslaagde 1 april grap van BoerderijUitje.nl. Tientallen aanmeldingen stroomden binnen!

PERSBERICHT
31 maart 2008

Trainen met Spenen: koeien melken tegen RSI

BoerderijUitje.nl lanceert met enkele grote zorgverzekeraars een nieuw soort zorgboerderij in Nederland: de arbo-boerderij. Op deze arbo-boerderijen gaan de initiatiefnemers werknemers helpen bij het voorkomen van houdings- en bewegingsklachten als gevolg van RSI, zoals spanningspijnen in handen, nek en schouders, onder andere door het melken van koeien. BoerderijUitje geeft ter introductie 1.000 gratis workshops 'Trainen met Spenen' weg.

Minder RSI door melken van koeien
Arbo-boerderijen en koeien melken tegen RSI: het lijkt ver gezocht. Maar volgens Dennis Hurkmans, directeur van Nederlands grootste aanbieder van bedrijfsuitjes op de boerderij, is het helemaal niet zo'n vreemd idee. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat behoren in Nederland tot de meest voorkomende beroepsgebonden gezondheidsproblemen. Binnen de landbouw zegt 60% van de werknemers te moeten werken in pijnlijke of vermoeiende houdingen. De landbouwsector kent daarmee het hoogste RSI-percentage van alle sectoren.

Er is echter een uitzondering. Hurkmans: "Uit Europees onderzoek blijkt dat wat houdings- en bewegingsklachten binnen de agrarische sector betreft, melkveehouders een positieve uitzondering vormen. Melkveehouders hebben duidelijk minder last van nek, schouders of hand ten opzichte van collega-boeren. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat het verschil vooral te verklaren is door het veelvuldig melken van koeien. Melkveehouders hebben daardoor gemiddeld beter ontwikkelde handspieren en minder last van spanning in handen, nek en schouders."

Nieuw soort zorgboerderij
Hurkmans: "Op basis van die conclusie zijn we met een aantal zorgverzekeraars en re-integratiebureaus om de tafel gaan zitten en kwamen we met het idee om een nieuw soort zorgboerderij op te gaan zetten: de arbo-boerderij. Voor BoerderijUitje  is dit een logische uitbreiding van onze activiteiten in de zakelijke markt. Het idee is dat werknemers tijdens het melken van koeien leren om hun handspieren beter te gebruiken en zich beter bewust worden van hun werkhouding" Hurkmans verwacht dat er in Nederland ruimte is voor honderden nieuwe arbo-boerderijen.

Gratis workshop 'Trainen met Spenen' voor 1.000 secretaresses
BoerderijUitje richt zich in eerste instantie op secretaresses, een grote rsi-risicogroep. Ter kennismaking worden 1.000 gratis arbo-workshops 'Trainen met Spenen' weggegeven. "In deze workshop leren secretaresses door het melken van koeien op een unieke manier hun handspieren te ontwikkelen en worden ze voortdurend geconfronteerd met een gezonde werkhouding en werkinrichting", zegt Hurkmans. De workshop wordt begeleidt door professionele arbo-deskundigen.

De kosten van zo'n arbo-workshop bedragen volgens Hurkmans 500 euro, waarbij een deel in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekering. Belangstellende secretaresses kunnen zich op 1 april gratis aanmelden via de website www.boerderijuitje.nl. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd. De workshops zullen plaatsvinden op secretaressedag, donderdag 17 april 2008. Op die dag vindt tevens de officiƫle lancering van het nieuwe boerderijconcept plaats.
   
 

Nieuwsbrief

Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen van www.boerderijuitje.nl? Schrijf u dan snel in!